Son birkaç yılda dijital dünyada ‘Performans Pazarlaması’ kavramı oldukça önemli bir kavram haline geldi. Peki nedir bu Performans Pazarlaması, gelin birlikte anlamaya çalışalım.
Performans pazarlaması, aslında bir markanın ödeme yaptığı stratejidir. Peki bunun diğer ödeme stratejilerinden farkı nedir diye soracak olursanız; burada sadece ölçülebilir yani tıklama, dönüşüm, satış ve kayıt gibi sonuçlar için ödeme yapılır. Yani, burada verilen bir reklamın performansına göre ödeme yapılır.
MARKANIZIN ETKİSİNİ ÜST SEVİYEYE ÇIKARIN
Performansa dayalı pazarlama, pazarlama hunisi süresince yer alan kanallar üstünden doğru insanlara ulaşarak markanın etkisini en üst seviyeye çıkarmasında büyük ölçüde rol oynar.
Performans pazarlaması, pazarlama stratejinizin tüm öğelerini her kanalda ölçmenize, daha sonra da buna göre güncelleme ve optimize etmenize olanak sağlar.
Performans pazarlaması ya da reklam veren markanın/kişinin sadece elde edilen sonuçlar için ödeme yaptığı bir ödeme yöntemidir. Markaların pazarlama bölümleri, performans optimizasyon ajanslarına danışarak daha güven veren sonuçlara ulaşır çünkü böylece yatırımlarıyla varmak istedikleri hedefleri ulaşabileceklerinin farkında olurlar.
Bu istenen hedefler genellikle de hedef kitlenin size olan geri dönüşümü üzerinedir. Abonelik, yönlendirme, beğeni, kayıt ya da satış oluşturma bunların başında geliyor. Bu sayede, performans pazarlamasında artık tıklama başına ya da gösterim başına değil, sonuç başına ödeme yapabilirsiniz.

Performans pazarlaması stratejisi ile markalar, pazarlama bütçelerini ve gelirlerini maksimize etme yönünde daha şeffaf ve gerçekçi veriler elde eder.
Performans pazarlaması, elde edilen sonuçlara göre bir reklamı ücretlendirmek için kullanılan farklı stratejik teknikler olarak ifade edilebilir. Performans marketing, çevrimdışı kampanyalardan farklı olduğundan dolayı hassas ve aynı zamanda gerçek zamanlı olması sebebiyle web pazarlaması alanında çok sık kullanılmaya başlandı.
Marka Pazarlaması ve Performans Pazarlaması
Marka tanıtımı, modern çevrimiçi pazarlamanın önemli bir yönüdür. Reklamı veren kalabalığın arasından sıyrılması gerekir ve marka pazarlamasının da hedefi tam anlamıyla böyledir. Marka bilinirliğini artıran pazarlama faaliyetlerine; sosyal medya platformlarındaki kampanyalar, içerik pazarlaması ve doğal reklam örnek verilebilir.
Satış Ortaklığı ve Performans Pazarlaması
Genellikle ” performans pazarlaması” ve “bağlı kuruluş pazarlaması” terimleri birbirinin yerine kullanıldığını görebiliyoruz. Bununla birlikte, bağlı kuruluş pazarlaması, performans pazarlamasının bir alt kategorisi olsa da bütün performans pazarlama faaliyetleri, bağlı kuruluş ilişkileri ile alakalı değildir. Bağlı kuruluş pazarlamasında, reklamcılar hizmet ve ürünleri çevrimiçi tanıtmak amacıyla komisyon ödemesi yaparlar. Bağlı kuruluş pazarlamacıları, reklam veren sitelerinde satış yapmak adına yayın platformlarını tercih eder.